Situație din ce în ce mai tensionată între lumea politică și cea judecătorească după ce Tribunalul București a dispus clasarea dosarului ”10 august”, însuși președintele Iohannis solicitându-i ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice ”public” cum de s-a putut ajunge într-o astfel de ”situație”.
De cealaltă parte, însă, magistrații și asociații reprezentative ale acestora acuză imixtiunea politicului în actul de justiție și afirmă că asistăm, după clasarea dosarului ”10 august”, la o adevărată lovitură de forță împotriva puterii judecătorești.
În acest context, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) s-a întrunit, chiar astăzi, în ședință, luându-se decizia de a sesiza Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului ”10 august”.
”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea „10 august”, în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor”, se precizează în comunicatul CSM.
Comunicatul CSM menționează că această procedură reprezintă ”un cadru legal adecvat” care va permite ”analiza tuturor aspectelor dezbătute public”.
Reprezentanții CSM au mai transmis că nevoia de informare este înțeleasă și apreciată la justa valoare, iar abordarea ”observațiilor și a criticilor” trebuie să fie făcută ”constructiv”.
”Procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenței autorității judecătorești, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independența justiției și legalitatea.
Sistemul judiciar înțelege nevoia societății de informare și este receptiv la abordarea constructivă a tuturor observațiilor și criticilor, fiind deschis permanent să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcționează și să asigure respectarea legii în toate situațiile.
În același timp, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reiterează apelul la moderație în discursul public față de activitatea autorității judecătorești”, se mai transmite la finalul acestui comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.
Tribunalul București a transmis ieri – 3 martie – un comunicat de presă referitor la decizia de respingere a cererii procurorilor DIICOT care solicitaseră redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.
”Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor.
În consecinţă, discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”, au transmis reprezentanții Tribunalului București în comunicatul care poate fi citit, integral, AICI.